RAID

Aastaid tagasi oli kõvaketaste maht suhteliselt piiratud ning suuremahulised kettad olid kallid. Salvestusseadmete tootjad proovisid leida alternatiivseid meetodeid andmemahu suurendamiseks. Võimalusena nähti odavate vähese mahutavusega ketaste ühendamist ühtseks massiiviks, mille kasutamine annaks sama välja kui kasutataks ühe suuremahulist ja kallist ketast. Lisaks on sellisel massiivi ühendatud ketaste süsteemil suurem jõudlus kui üksikul kettal. Probleemiks oli aga vead massiivis, mis tekkisid ükskõik millise massiivis asuva ketta võimaliku rikke puhul. RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) tehnoloogia arenemise käigus võeti kasutusele kuus erinevat jõudluse ja andmekaitse taset. Kõige enam kasutatakse RAID süsteemi puhul 0, 3 ja 5 taset.

Andmete hargsalvestustehnoloogiat kasutatakse enamus RAID tasemete puhul. RAID 0 ei ole tõeline RAID kui seda ei kasutata koos teiste RAID tasemetega. Seda sellepärast, et RAID 0 ei ole veakindel.

EDAP (Extended Data Availability and Protection) on RAID tehnoloogiale sarnanev andmesalvestussüsteem. EDAP on võimeline andmeid kaitsma ning võimaldab andmetele liigipääsu üle võrgu, isegi siis kui kettasüsteem peaks tööst lakkama.